Cotidianul rusesc susţine că un proiect de lege depus spre dezbatere in Rada Suprema din Ucraina prevede că limbile minorităţilor naţionale vor funcţiona la nivelul celei de stat la nivel regional.
Doi deputaţi ai Partidului regiunilor (aflat la guvernare în Ucraina), Vadim Kolesnicenkokov şi Serghei Kivalov, au depus spre dezbatere în Rada Supremă din Ucraina un proiect de lege conform căruia limbile minorităţilor naţionale vor funcţiona la nivelul celei de stat. Ţinând cont de faptul că „regionalii" controlează parlamentul, este de aşteptat ca proiectul să devină lege. Noul proiect ar putea duce însă la crearea unor autonomii română şi maghiară în Ucraina de Vest, titrează Nezavisimaia gazeta, făcând referire la o declaraţie a lui Viktor Nebojenko, directorul „Barometrului Ucrainei".
Deputaţii propune măsuri de perfecţionare a legislaţiei linvistice, iar în calitate de limbi de circulaţie regională sunt nominalizate rusa, belarusa, bulgara, armeana, găgăuza, idiş, tătara din Krimeea, moldoveneasca, germana, greacă, poloneza, roma, româna, slovaca şi maghiară etc.
Potrivit proiectului limbile respective vor fi folosite în organele puterii de stat de la toate nivelurile, în sfera serviciilor administrative, cu excepţia forţelor militare.
România şi Ungaria acuzate că stimulează separatismul
Documentul propune introducerea în paşaport, în diplomele de studii, biletul militar, în cartea de muncă, certificatul de căsătorie şi în alte acte date în limbile de stat şi ale minorităţilor la alegere. „În ultimii ani, în Ucraina de Vest tendinţele separatiste prind tot mai multă forţă. La acest lucru contribuie ţările vecine, Ungaria şi România. Budapesta împarte paşapoarte ungurilor care traiesc în Transcarpatia, Bucureştiul celor din regiunea Cernăuţi. Iar asta este o problemă. Şi ea va cunoaşte o puternică dezvoltare, dacă va fi adoptată noua leg