Vor mai trece ani buni până când construcția blocului G1 va fi dusă la bun sfârșit șI aici se vor muta familiile nevoiașe. Până atunci, clădirea contribuie la peisajul dezolant al orașului, alături de alte hale lăsate în paragină.
Un peisaj urban dominat de clădiri impozante, cu arhitecturi moderne, construite din beton și sticlă. Fântâni arteziene cu forme futuriste și un râu artificial ce străbate centrul orașului completează imaginea Piteștiului în anul 2011. Peisajul idilic se dispersează încet - încet din mintea turistilor care ne vizitează orașul odată ce pătrund în cartierele Piteștiului.
Clădiri lăsate în paragină, tencuială căzută, geamuri sparte, cărămizi prăbușite. Aceste pete gri e harta cartierelor întinează imeaginea orașului care pretinde a fi modern. Piatra de moară ce atârnă de gâtul autorităților este un bloc ce nu a fost locuit niciodată. Desprins parcă din filmele de groază, printre imobilele din cartierul Tudor Vladimirescu zace un bloc cu patru etaje, fără geamuri și finisaje, cu un aspect sinistru. Având pereții mâzgăliți, clădirea se degradează pe zi ce trece și este acoperiș deasupra capului pentru oamenii străzii.
“Este un miros insuportabil în zonă. Nu poți să te apropii de bloc, ți-e și frică să treci pe lângă el. Noaptea se adună tot felul de copiii, boschetari și stau acolo”, spune Cristina Ion, de 27 de ani.
Blocul G1 are o poveste intrigantă. Ridicat înainte de Revoluție pentru Ministerul Administrației și Internelor, era destinat locuințelor de serviciu ale polițiștilor. Evenimentele din decembrie 1989 și dizolvarea societății constructoare au dus la transformarea clădirii într-o ruină.
Preluare condiționată
Primăria Pitești a semnat un acord în anul 2002 cu MAI pentru preluarea imobilului, însă administrația locală trebuie să dea ministerului echivalentul sumei investite pentru ridicarea blocului sau