Cu aproape o lună înainte de a începe noul an universitar, au început şi primele zvonuri legate de vânzarea locurilor în cămin. În funcţie de numărul de colegi de cameră, utilităţi şi poziţionarea căminului, cumpărarea pe sub mână a unui loc poate ajunge la sute de euro. Comentează pe adevarul.ro cât costă o cameră la tine la facultate.
Studenţii care nu vor să stea în cămin, au obţinut o cameră şi vor să facă şi un ban de buzunar vânzând-o trebuie să se gândească de două ori fiindcă, în funcţie de regulamentul universităţii, poate risca şi exmatricularea. Universităţile şi-au luat deja măsuri de precauţie şi cred că vor putea să pună stavilă fenomenului. Anunţurile de pe site-urile studenţeşti arată însă că fenomenul este departe de a fi stopat. Preţurile pentru o cameră încep de la 300 de euro.
“Nu-şi mai permite nimeni să-şi vândă camera. E prea scump să stea la gazdă sau în chirie”, este de părere Costel Zaharia, directorul de întreţinere patrimoniu al Universităţii Politehnica Bucureşti. În acelaşi timp, Ecaterina Andronescu, rectorul Politehnicii crede că primul lucru eficient pe care l-au făcut pentru a combate specula cu camere este descentralizarea la nivelul facultăţilor a repartizării studenţilor. “Fiecare facultate în parte face repartizarea studenţilor în funcţie de situaţia şcolară. Este mult mai transparent şi fiindcă datele se găsesc pe internet la orice oră şi posibilitatea de a face o prostie este destul de mică”, crede rectorul.
Ca şi anul trecut, studenţii care au iniţiat proiectul DNA-ul studenţesc vor sta cu ochii pe cei care vor încerca să-şi vândă locul în cămin. “Vom începe acţiunile la sfârşitul lunii septembrie pentru că atunci încep tranzacţiile de obicei”, este ferm Ionuţ Poenaru, preşedintele Uniunii Naţionale a Studenţilor din România.