Piraeus Bank, a patra mare bancă din Grecia, a fost obligată să utilizeze finanţarea de urgenţă oferită de Banca centrală după ce a epuizat garanţiile eligibile care îi permiteau să acceseze fondurile oferite mai ieftin de Banca Centrală Europeană, transmite Reuters.
'Am accesat mecansimul ELA ( Asistenţa de Lichiditate de Urgenţă -Emergency Liquidity Assistance - ELA) în trimestrul al treilea', a declarat un oficial de la Piraeus Bank după ce banca grecească a anunţat pierderi de 820 milioane de euro în primele şase luni. 'Această facilitate ne oferă mai mult spaţiu de menevră, mai multă flexibilitate. Este mai scumpă însă decât finanţarea oferită de BCE. Costul este de aproximativ 3,5% faţă de 1,5% în cazul BCE', a adăugat oficialul.
Piraeus Bank a precizat că pierderile din primul semestru au fost cauzate de participarea sa la programul de schimb voluntar de obligaţiuni greceşti, destinat să uşureze povara datoriilor Greciei.
Băncile greceşti au devenit dependente de BCE pentru lichiditate după ce au fost scoase de pe pieţele financiare internaţionale în urma îngrijorărilor cu privire la datoriile suverane ale Greciei. În plus, unele bănci greceşti nu mai au garanţiile eligibile după mai multe retrogradări ale ratingului suveran iar Piraeus este prima care admite că a avut nevoie de finanţarea de urgenţă de la Banca centrală.
Principalele bănci din Grecia sunt prezente şi pe piaţa din România: National Bank of Greece (NBG), care este acţionar majoritar la Banca Românească, EFG Eurobank, care controlează Bancpost, Alpha Bank, Piraeus Bank şi ATE Bank (fosta Mindbank).