Elveţia nu mai este cea mai sigură ţară din lume: rata criminalităţii a crescut în mod constant din 2004 şi s-a aliniat celei din restul Europei, relevă un studiu universitar publicat la Berna.
Furturile şi spargerile sunt în creştere, la fel violenţele şi ameninţările, arată studiul, care conchide însă că elveţienii au încredere în poliţie. Studiul a fost realizat de altfel de Institutul de criminologie al Universităţii din Zurich, la solicitarea poliţiilor cantonale, pe un eşantion de 2000 de persoane, de-a lungul a cinci ani – 2006-2010. Profesorul Martin Killias, care a supervizat studiul, a apreciat, potrivit Agerpres, că mitul ‘Elveţiei, cea mai sigură ţară din lume’ şi-a trăit traiul.
De exemplu, în momentul de faţă Elveţia a ajuns la media europeană în materie de furturi, agresiuni şi ameninţări, în condiţiile în care în 1988 avea cea mai scăzută rată a criminalităţii de pe bătrânul continent. În 2004, când s-a realizat ultimul sondaj pe această temă, 5.1% dintre cei intervievaţi au declarat că au fost victimele unui furt în ultimii cinci ani. Astăzi, această proporţie se ridică la 7.1%. În paralel, se răspândeşte crima organizată. Tot mai multe bande străine iau drept ţintă Elveţia, şi nu întâmplător, notează profesorul Killias, care mărturiseşte chiar că, dacă ar fi membru al unei bande din Franţa, ar ‘alege ca ţintă Geneva, fără ezitare’.
Unul din motive este că legea şi codul de procedură penală sunt mult mai blânde în Elveţia decât în orice altă ţară, iar în consecinţă un hoţ are foarte puţine şanse să ajungă în arest preventiv dacă este reţinut. Legislaţia penală elveţiană a fost reformată acum câţiva ani cu scopul de a descongestiona închisorile.
Elveţia nu mai este cea mai sigură ţară din lume: rata criminalităţii a crescut în mod constant din 2004 şi s-a aliniat celei din restul Europei, relevă un studiu universitar publicat