Peter Grosz, scriitorul de limbă germană, născut în Banat, care a recunoscut că a spionat scriitori români s-a pensionat anticipat. Statul german a decis să nu-i mai retragă statutul de funcţionar public.
Scriitorul de limbă germană născut în România, Peter Grosz (63 de ani), care a mărturisit că în anii '70 a spionat mai mulţi scriitori români din Banat, a fost demis anul trecut din funcţia de director al festivalului de teatru al oraşului german Oppenheim. A rămas profesor în oraşul Mainz.
S-a îmbolnăvit din cauza criticilor
Acum el a decis să ceară pensionarea anticipată, invocând probleme de securitate provocate tocmai de stersul la care a fost supus după ce s-a aflat că a fost colaborator al Securităţii. Prin urmare, Ministerul Educaţiei de la Berlin a decis să pună capăt anchetei care-l privea pe Grosz. Instituţia a vrut să verifice dacă Grosz a fost obligat să colaboreze cu Securitatea şi dacă munca sa de spion în România a avut vreo influenţă asupra muncii sale de pedagog şi de director de şcoală în Germania. Ministerul Educaţiei de la Berlin lua în calcul să-i retragă lui Grosz statutul de funcţionar al statului german, notează „Wormser Zeitung".
„IM Gruia", spionul scriitorilor din Banat
Scriitorul a colaborat cu Securitatea din 1972 până în 1977, când a şi emigrat în Germania. În dosarele comuniste apare sub numele de cod „IM Gruia". Dădea informaţii despre colegii săi scriitori de limbă germană din Banat. Printre cei spionaţi se numără Richard Wagner, fostul soţ al lauretei Nobel, Herta Muller, William Totok şi Gerhard Ortinau. Grosz susţine că Securitatea l-a obligat să monitorizeze autorii de etnie germană şi că acuzaţiile care i-au fost aduse au lansat o adevarată campanie publică împotriva sa.
Citiţi şi
Scriitoarea Herta Müller a fost urmărită de Securitate şi în Vest
Zece pagini de vină recuno