Datoria publică a României a crescut cu aproape 14 miliarde de lei în luna iunie, la 214 miliarde de lei, şi a ajuns la 39,4% din PIB, avansul venind în mare parte din emisiunii de eurobonduri în valoare de 1,5 miliarde de euro şi de pe urma unor împrumuturi pe termen scurt, potrivit datelor Finanţelor, informează Mediafax.
În luna anterioară, datoria publică a României a depăşit pentru prima data cifra de 200 miliarde de lei. Produsul Intern Brut estimat pentru acest an este de 543,04 miliarde de lei.
Pe lângă emisiunea de eurobonduri, echivalentul a 6,7 miliarde de lei, la creşterea datoriei publice au mai contribuit şi emisiunile de obligaţiuni de pe piaţa internă, al căror sold a crescut cu 2 miliarde de lei la 45 miliarde de lei
Totodată, împrumuturile din disponibilităţile Contului General al Trezoreriei Statului (CGTS) au urcat cu 5 miliarde de lei, la 30,5 miliarde de lei. Împrumuturile din contul general al trezoreriei sunt efectuate de obicei atunci când există un decalaj între scadenţele la tiluri de stat şi este nevoie de finanţare pe termen scurt. Ulterior, contul se reconstituie.
Ca urmare a acestor operaţiuni, atât datoria publică denominată în lei, cât şi cea în euro au crescut în luna iunie. Astfel, datoria în lei se ridica la 91,36 miliarde de lei, cu 6 miliarde de lei peste nivelul din luna anterioară, iar cea în euro a urcat cu aproape 8 miliarde de lei, la 92,5 miliarde lei.
Împrumuturile cu scadenţe lungi au scăzut puternic în luna iunie, de la 92,2 miliarde de lei, la 79,7 miliarde de lei, concomitent cu o creştere agresivă a celor pe termen mediu, de la 35,6 miliarde de lei la 56,8 miliarde de lei. Datoria pe termen scurt au urcat cu 4,6 miliarde de lei, la 65,8 miliarde de lei.
Datoria publică locală era de 11,6 miliarde de lei, aproape neschimbată faţă de luna anterioară.
Datoria publică a României a c