Deputata PDL şi preşedinta Comisiei pentru Administraţie Publică, Amenajarea Teritoriului şi Echilibru Ecologic, Sulfina Barbu, a explicat, în emisiunea „Dezbaterile Rl", moderată de Sabina Fati că, în cazul în care exploatarea la Roşia Montană s-ar face în subteran şi ar face să nu mai existe „această decopertare la suprafaţă", „ar putea fi mai puţin afectată biodiversitatea pentru că atunci când mergi pe o suprafaţă mare afectezi ecosistemul de acolo" şi „se poate salva o parte din munte pentru că vom avea galeriile în interior şi nu vom mai avea acea rană la suprafaţă care înseamnă o decopertare masivă, o carieră deschisă".
Totuşi, a precizat fostul ministru al mediului că „dacă se va scoate minereu din mină, prelucrarea s-ar face tot cu cianuri. Nu s-a inventat altă metodă. În oricare din variante (n.r. exploatare la suprafaţă sau în subteran) vom avea iaz de decantare".
În opinia fostului ministru democrat-liberal al Mediului, exploatarea la Roşia Montană ar putea începe efectiv abia în 2015 dacă avizul de mediu ar fi favorabil. „Din ce cunosc eu, mai repede de un an de zile nu poate fi eliberat acordul de mediu pentru că sunt evaluări extrem de complexe şi trebuie o expertiză foarte serioasă. Dacă acordul de mediu ar fi favorabil, dar nu ştiu, poate fi şi nefavorabil, ar fi aprobat în 2012, cred că tocmai în 2015 poate să înceapă exploatarea efectivă", a spus Sulfina Barbu.
În ceea ce priveşte durata exploatării, deputata PDL a explicat că în cazul în care s-ar accepta varianta exploatării de suprafaţă aceasta ar dura până în 2030, dar „dacă s-ar merge pe varianta exploatării cu galerii subterane cu siguranţă timpul de exploatare este mult mai mare, 20-30 de ani, cu siguranţă".
Sulfina Barbu a precizat că printr-o exploatare în mină, scoaterea la suprafaţă a aurului ar dura mai mult şi, în opinia sa, „ar veni în acord cu principiile dez