Exploatarea aurului de la Rosia Montana are sustinatori si opozanti puternici in randul politicienilor, declarati sau nu. Doua puncte par sa uneasca cele doua tabere: toata lumea este de acord cu renegocierea beneficiilor de pe urma exploatarii si nimeni nu pare sa stie cine este responsabil de parafarea unui contract atat de pagubos pentru statul roman.
Din tabara celor care sustin inceperea cat mai grabnica a exploatarii aurului la Rosia Montana se detaseaza net presedintele Traian Basescu. Seful statului a lansat tema in dezbaterea publica in urma cu zece zile, la tabara de tineret de la Sulina, iar ulterior a dezvoltat subiectul, aducand numeroase argumente in favoarea acestui proiect intr-un interviu acordat pentru Televiziunea Romana.
Basescu, despre aurul de la Rosia Montana: Vreau sa imi pun tara in siguranta
Urmatorul pas a fost facut de presedinte luni, cand o vizita inopinata la cariera din masivul Carnic si in localitatea Rosia Montana s-a soldat cu reactii aprinse din partea localnicilor, ONG-urilor, guvernantilor si politicienilor din Opozitie.
Seful statului spune ca proiectul a fost intarziat din 1997 si pana acum din cauza "lasitatii" politicienilor, care nu au dorit sa isi asume riscul de a da unda verde. In opinia sefului statului, daca actualul contract va fi renegociat si statul va stabili prin lege redevente convenabile, atunci RMGC nu are decat sa respecte in totalitate reglementarile interne si pe cele europene de mediu si sa demareze lucrarile.
Traian Basescu mai crede ca proiectul ar crea locuri de munca si ar aduce rezerve importante de aur la Banca Nationala.
Basescu, la Rosia Montana: Atac la UDMR si scandal intre localnici
In replica, reprezentantii organizatiilor non-guvernamentale il acuza pe presedinte ca recurge la "intimidari" si face presiune asupra a