Daniel Dăianu, profesor de economie:
"Nu se poate spune 100% că se va intra în recesiune, dar probabilitatea este semnificativă. Dacă toţi politicienii de vârf spun că se va intra în recesiune, atunci se va intra. Dacă nu ai un echilibru în declaraţii, atunci dai brânci economiilor. Trebuie să avem un plan B şi un plan B la planul B. În România vom asista mai degrabă la stagnare, ceea ce ar echivala cu recesiune, deoarece stagnare înseamnă şomaj ridicat". Daniel Dăianu subliniază că BNR are posibilitatea de a umbla la dobânzi, mai ales că inflaţia scade, iar România are, în teorie, resorturi de amortizare a efectelor recesiunii precum ameliorarea eficienţei utilizării banului public, creşterea gradului de absorbţie a fondurilor europene sau producţia mai mare în agricultură.
Dragoş Cabat, analist economic: "SUA au şanse de cel mult 10% de a reintra în recesiune. Pentru zona euro probabilitatea este de 50%". El apreciază că o nouă recesiune în SUA ar duce la o nouă criză mondială, care inevitabil va îngloba şi România. O recesiune în zona euro ar avea ca efect pentru România o uşoară încetinire a creşterii economice.
Nicolaie Chideşciuc, economist al ING: "Şansele sunt destul de mici. Nu putem vorbi de recesiune în România, ci cel mult de o creştere mai lentă. Piaţa a anticipat o schimbare importantă a creşterii economice. Ca efecte, exporturile către ţările UE vor fi afectate, iar încetinirea creşterii economice va face mai scumpă şi mai rară finanţarea".
Laurian Lungu, analist economic: "Perspectiva recesiunii este destul de îndepărtată. Există un risc, dar nu atât de mare. Depinde de ceea ce se întâmplă în al treilea trimestru. România va fi cu siguranţă afectată, dar depinde de magnitudinea problemelor, de cât de puternică este recesiunea şi de ce state cad în recesiune".
Daniel Dăianu, profesor de economie: