Guvernul de la Islamabad a anunţat că va cere furnizorilor de internet din Pakistan să informeze autorităţile dacă vreun utilizator foloseşte programe de criptare de tip VPN (virtual private network), pe care le va interzice. Aceste aplicaţii software permit navigarea pe internet fără a dezvălui adevăratul loc unde se află utilizatorul, astfel că pakistanezii puteau până acum să trimită mail-uri sau să acceseze anumite site-uri interzise, fără teama de a fi prinşi de autorităţi, informează The Guardian.
În Pakistan există aproximativ 20 de milioane de utilizatori de internet cărora guvernul le-a interzis până acum accesul la mai multe reţele sociale, inclusiv Facebook. Tot traficul electronic din ţară trece prin servere care sunt supravegheate de serviciile secrete civile şi militare.
Măsura din Pakistan este asemănătoare cu cele luate în China sau în India. Autorităţile au subliniat că interdicţia vizează îngreunarea comunicării între terorişti. Totuşi, VPN-urile sunt folosite şi de bănci, call center-uri sau diverse companii, pentru a proteja datele private ale clienţilor, precum numere de cont sau parole.
"Este ca şi cum ai interzice maşinile, pentru că sunt folosite de atentatorii sinucigaşi", a declarat Shakir Husain, directorul unei companii de software din Pakistan.
Măsurile dictatoriale luate de autorităţi faţă de utilizatorii de internet au inclus până acum închiderea accesului la Facebook, după ce un pakistanez a lansat în reţea un concurs de caricaturi despre profetul Mohamed. Accesul la site-ul revistei americane Rolling Stone a fost, de asemenea, interzis, după apariţia unui articol privind procentul ridicat din PIB pe care Pakistanul îl cheltuieşte pe dezvoltarea militară.
Guvernul de la Islamabad a anunţat că va cere furnizorilor de internet din Pakistan să informeze autorităţile dacă vreun utilizator foloseşte programe de