Ieri, în Timişoara s-a inaugurat reprezentanţa dimplomatică cu numărul 14. Cei peste 7.000 de cetăţeni basarabeni din vestul ţării au de ieri un loc unde îşi pot rezolva cu uşurinţă problemele legate de acte.
Inaugurarea Consulatului Onorific al Republicii Moldova, de la Timişoara, a semănat mai degrabă cu evenimentele festive dinainte de 1989. Cântece patriotice au răsunat în boxele scoase în faţa clădirii fostului Palat al Pionierilor din Timişoara, sediul consulatului Moldovei.
Steaguri tricolore întinse pe clădire, luări de cuvânt ale oficialităţilor locale, înmânări de diplome pentru „merite deosebite” , tăierea paglicii şi lansări de porumbei au marcat momentul.
„Vrem să reprezentăm mai mult decât un consulat. Pe lângă problemele consulare, aici va fi un centru cultural al basarabenilor. De asemenea, va juca şi rol de centru de afaceri, pentru dezvoltarea economică dintre cele două ţări. Nu în ultimul rând, ne vom implica la îmbunătăţirea relaţiilor academice”, a declarat Silviu Sofronie, consulul onorific al Republicii Moldova la Timişoara.
Ziua limbii române în Basarabia
Pe data de 31 august, în Republica Moldova, se sărbătoreşte Ziua limbii române. „Sunt 20 de ani de când în calendarele din Basarabia este trecută cu roşu această zi. Acest consulat onorific de la Timişoara vine la 20 de ani de când Republica Moldova a obţinut independenţa. Timişoara este cel mai vestic oraş din România, iar Chişinău este cel mai estic oraş românesc. S-a realizat o punte”, a declarat Vlad Lupan, vicepreşedintele Partidului Liberal din Moldova, venit special pentru acest eveniment.