Guvernele României şi Turciei îşi propun atingerea în următorii ani a unui nivel de schimburi comerciale de 10 miliarde de dolari, în condiţiile în care pragul maxim atins a fost de 7 miliarde în 2008, înainte de criză, iar după o scădere în 2009, în acest an sunt perspective să fie atins din nou, au anunţat, miercuri, într-o conferinţă de presă comună în marja Reuniunii diplomaţiei, miniştrii de Externe Teodor Baconschi şi Ahmet Davutoglu, potrivit Agerpres.
"Relaţiile noastre economice îşi revin pe zi ce trece şi sper ca într-o perioadă cât mai scurtă de timp să atingem obiectivul de 10 miliarde de dolari al schimburilor comerciale. Aş dori să menţionez şi că numărul firmelor turceşti care îşi desfăşoară activitatea în România a ajuns la 6.000", a spus ministrul turc Davutoglu.
De asemenea, ministrul Baconschi a subliniat că Turcia este al cincilea partener economic al României.
"Am trecut de pragul celor 7 miliarde dolari de schimburi comerciale anuale înainte de criză, în 2009 am coborât, dar există din nou o revenire spre 7 miliarde anul acesta. Ne-am propus amândoi să contribuim pe cât posibil la atingerea unei bare de 10 miliarde de dolari schimburi între ţările noastre", a afirmat şeful diplomaţiei române, arătând că pe lângă domeniile actuale de colaborare se pot dezvolta proiecte comune şi în alte sectoare cum ar fi reforma şi refacerea infrastructurii de sănătate, Turcia având spitale private foarte performante.
"Ne propunem să preluăm şi experienţa Turciei în domeniul turismului, primind anual un număr de turişti cât o jumătate din populaţia sa, cu un venit de 30 miliarde de dolari", a evidenţiat ministrul Baconschi, arătând că în plan politic România rămâne un susţinător pro-activ al procesului de aderare al Turciei la Uniunea Europeană.
Totodată, ministrul Davutoglu a subliniat că relaţiile dintre cele două ţări sunt la "un