România intenţionează în trimestrul patru să împrumute bani de pe pieţele internaţionale de capital, pentru a doua oară în acest an, în funcţie de condiţiile de pe pieţe, iar emisiunea de obligaţiuni ar putea fi denominată fie în dolari, fie în euro, a declarat Bogdan Drăgoi, secretarului de stat în Ministerul Finanţelor Publice (MFP), într-un interviu acordat Reuters.
România a împrumutat pe 9 iunie 1,5 miliarde de euro de pe piaţa externă printr-o emisiune de eurobonduri pe cinci ani, sumele atrase urmând să fie utilizate pentru consolidarea datoriei publice a României.
Emisiunea de eurobonduri este prima dintr-un program de finanţare externă pe termen mediu (MTN), cu valoarea maximă de şapte miliarde de euro, până în 2013, ţinta autorităţilor fiind lansarea pe piaţa externă a două emisiuni de obligaţiuni pe an.
'În funcţie de condiţiile de pe pieţe, Ministerul are în vedere o a doua emisiune de obligaţiuni în trimestrul patru din 2011. Până atunci, vom analiza în ce condiţii vom putea emite obligaţiuni denominate în dolari şi vom decide totodată dacă va fi mai favorabil să emitem bonduri în euro sau dolari', a declarat Bogdan Drăgoi.
Miercuri, Ministerul de Finanţe din România a anunţat că angajează consilieri juridici pentru a 'upgrada' programul de împrumuturi externe pe termen mediu (medium term notes MTM), astfel ca în 4-5 luni să poată emite şi obligaţiuni în dolari pe pieţele internaţionale.