Piețele din întreaga lume au așteptat cu nerăbdare ca președintele Federal Reserv să spună cum are de gând să salveze economia SUA, și odată cu ea, economia mondială. Însă, în discursul său de vineri, Ben Bernanke nu a propus nicio măsură imediată de stimulare a economiei.
E drept, a lăsat deschisă posibilitatea ca instituţia să iniţieze un nou program de stimulente monetare și s-a declarat optimist, pe termen lung, în privinţa redresării economiei. Roland Nash, directorul de strategie al Verno Capital, crede că mesajul transmis de Bernanke este încurajator.
”Cred că ceea ce spune Bernanke în discursul său este că, de fapt, avem nevoie să vedem mai mult din partea guvernului, din partea politicii fiscale. E necesar să primim ajutor în ce privește ipotecile în Statele Unite; trebuie să vedem reforme structurale. Nu e suficient doar să tipărească mai mulți dolari și să spere că prin tipărirea dolarilor o să putem ieși din încurcătura actuală. Problema în Statele Unite este fiscală și structurală. Și cred că aici speră Bernanke ca guvernul să se concentreze acum. E nevoie să creeze un fel de stimulent care să determine afacerile să facă ceea ce trebuie să facă, adică să investească și să determine creștere economică. Dar acest lucru e ușor de spus dar extrem de greu de făcut. Dimensiunea reformelor structurale cu care se confruntă acum Statele Unite este foarte mare”, a declarat Nash pentru RT.
Directorul de strategie al Verno Capital spune că problemele cele mai grave sunt acum în Europa.
”Cred că piețele emergente ar fi fost încântare să audă același discurs al lui Bernanke anul trecut. Anunțând că va tipări mai mulți dolari ar fi însemnat că acordă suport mai multor active de risc, incluzând piețele emergente. Așadar piețele emergente vor fi puțin dezamăgite de ce am văzut astăzi. Și deși ar putea ajuta pe termen scurt, nu sunt sigur însă