Ministrul de Externe, Teodor Baconschi, a vorbit la RFI despre Statele Unite ale Europei şi despre statul social. Modelul social postbelic din Europa Occidentală nu mai are resurse, dă de înţeles ministrul român, care crede că în viitor va trebui să lucrăm mai mult. Un fragment al discuţiei dintre Teodor Baconschi şi Luca Niculescu:
Rep: Preşedintele român a vorbit recent despre Statele Unite ale Europei. Cât de unite ar trebui să fie aceste state? Până unde s-ar merge şi cum s-ar putea face concret acest lucru, pentru că e nevoie de schimbări de tratate, de referendumuri în unele ţări, pentru modificări atât de importante.
Teodor Baconschi: Sigur, ideea la origine kantiană a unei Europe de tipul Statelor Unite e departe de o posibilă întrupare, pentru că vorbim zeci de limbi, avem zone de dezvoltare economică încă neconvergente, pentru că există culturi juridice şi realităţi administrative prea puin armonizate pentru a visa la o federaţie. Dar, în acelaşi timp, e obligatoriu să salvăm ce e de salvat, adică ideea că împreună facem mai mult decât separat şi totodată, ideea că în competiţia globală, nici un actor din UE nu poate să se manifeste egoist, izolat.
E important deci să păstrăm acest tonus al europenismului, există instituţii pe care Tratatul de la Lisabona le-a pus pe picioare, şi în acelaşi timp interesul colectiv, pentru ca Europa să reziste. Pe de altă parte, criza ne-a învăţat nişte lecţii pe care trebuie să le repetăm până le cunoaştem pe dinafară. Trebuie să ştim că statul social de tip postbelic care distribuie resurse inclusiv din bule speculative ....
Rep: Bulele speculative nu sunt totuşi o consecinţă a statului social. Economia de cazinou nu a venit dintr-o ţară ca Suedia, ci din alte părţi.
Teodor Baconschi: Statul social, pentru a se perpetua şi pentru a menţine acelaşi nivel de asistenţă socială, a acceptat a