În condiţiile în care criza a adus după sine o corecţie substanţială a preţurilor locuinţelor, tranzacţiile cu case şi apartamente se află încă la un nivel modest. Sunt acestea mai puţin accesibile decât în perioada de boom? Şi dacă da, care este explicaţia lipsei de cumpărători?
În august 2008, la vârful pieţei imobiliare, Cristi D. A decis să-şi cumpere un apartament vechi cu două camere, cu o suprafaţă de 55 mp, într-o zonă relativ periferică din Bucureşti, respectiv Pantelimon. El a mers iniţial la bancă pentru a vedea dacă se încadrează pentru un credit ipotecar de circa 80.000 euro, bani cu care, alături de cei 30.000 euro pe care îi adunase în timp, să achite 110.000 euro pe apartamentul respectiv. Având un salariu cu mult peste medie (1.300 euro), a aflat că se califică pentru creditul dorit, cerinţele minime de venit fiind de 1.000 euro. Comparând cu chiriile din acea perioadă, s-a gândit că mai bine ar cumpăra apartamentul.
Ce spune acum? Între timp, veniturile lui Cristi au scăzut cu aproape o treime, sub 1.000 euro, fiindu-i tot mai greu, dar nu imposibil, să achite creditul. „Chiar dacă mi-au scăzut veniturile, mi-ar fi fost mult mai bine dacă aş fi stat cu chirie în această perioadă şi aş fi cumpărat apartamentul abia acum, întrucât preţul lui a ajuns la 60.000 euro, iar dobânzile la credite sunt chiar mai mici decât în 2008“, spune el. Dacă ne uităm pe statistici, povestea lui Cristi pare să fie relevantă pentru majoritatea celor care au cumpărat în perioada de boom. Pentru a avea o idee despre cum au evoluat preţurile pe piaţa imobiliară din Bucureşti, am ales cartierul Titan, o zonă care acoperă destul de bine atât piaţa apartamentelor vechi, cât şi pe cea a apartamentelor noi (din complexurile rezidenţiale).
Cu cât s-au corectat preţurile
Potrivit datelor din baza Coldwell-Banker, un apartament vech