Compania americana Exxon Mobil si cea ruseasca Rosneft au incheiat cel mai important contract comercial intre cele doua tari de cand este presedinte Barack Obama, pentru extragerea de petrol si gaze din zona arctica a Rusiei.
Contractul, care include o optiune pentru Rosneft sa investeasca in Golful Mexicului si sa cumpere proprietati in Texas, punand capat sperantelor companiei britanice BP de a exploata aceeasi regiune, dupa ce prima incercare a acesteia de a incheia un contract cu societatea ruseasca a fost blocata de partenerii miliardari in alta investitie similara, relateaza Reuters.
La randul sau, Exxon, cea mai mare companie petroliera americana, va primi acces la rezerve substantiale in Rusia. In plus, in acest mod, rusii au reusit sa aduca in tara una din putinele companii care au capacitatea sa foreze in conditiile foarte dure reprezentate de apele din zona arctica.
In ultimii ani, Rusia s-a aratat mai disponibila de a colabora cu parteneri straini in acest sens, desi multe intelegeri s-au destramat pe parcurs. De altfel, contractul cu Exxon vine la doar cateva luni dupa respingerea unui contract in Rosneft si Chevron Corp, reprezentand o investitie de 1 miliard de dolari intr-un proiect din Marea Neagra, estimat la 32 de miliarde de dolari.
Exxon si Rosneft au fost de acord sa investeasca 3,2 miliarde de dolari in dezvoltarea a trei perimetre din Marea Kara si a unuia din Marea Neagra. Rosneft va detine 66,7 la suta din proiect, in timp ce Exxon va detine restul participatiei. Potrivit reprezentantilor companiei americane, acestea sunt printre "cele mai promitatoare si cele mai putin explorate perimetre off shore din lume, cu potential urias pentru petrol si gaze".
Potrivit oficialilor Rosneft, perimetrele din Marea Kara contin aproximativ 36 de miliarde de barili de petrol care ar putea fi explo