Autoritățile din Belarus se pregătesc de un nou val de devalorizare a valutei naționale, după ce au anunțat că intenționează ca, de la mijlocul lunii septembrie, să lase cursul de schimb în totalitate liber, transmite lenta.ru.
După ce, în luna mai, banca centrală de la Minsk a permis băncilor comerciale să stabilească singure cursul valutar, rubla belorusă s-a depreciat imediat cu 30%, urmând să piardă treptat din valoare și în lunile care au urmat.
Deprecierea monedei naționale a dat naștere unei inflații galopante. De la începutul anului până în luna iulie, inflația din Belarus a depășit 40%.
Acum, în condițiile lăsării cursului liber, autoritățile de la Minsk se gândesc să protejeze populația, însă să ia bani de la firme.
Președintele Republicii Belarus, Aleksandr Lukașenko, a declarat că cetățenii țării vor primi un ajutor financiar pe timpul procesului unificării cursului de schimb al rublei beloruse. "Oricât ne-ar costa, nu trebuie să permitem scăderea veniturilor reale ale populației", a precizat șeful statului belorus.
Potrivit acestuia, bugetarii și pensionarii care nu au un al doilea loc de muncă vor primi o sumă de 500.000 ruble beloruse (aproximativ 99 dolari SUA). În plus, pe 1 noiembrie vor fi indexate pensiile.
Veniturile suplimentare ale firmelor, confiscate
Anterior, la o conferință pe teme sociale și economice, Lukașenko a declarat că și firmele private trebuie "să pună umărul să ajute statul" și să împartă cu statul veniturile suplimentare pe care le-au obținut în urma creșterii abrupte a prețurilor. "Toate veniturile rezultate din creșterea prețurilor le vom îndrepta către măsuri de protecție socială", a declarat Aleksandr Lukașenko. El a mai subliniat că "acolo unde s-au obținut venituri suplimentare, aceste venituri suplimentare trebuie confiscate".
Președintele belorus le-a cerut și