Reprezentanţii foştilor proprietari susţin că mii de persoane şi-au vândut dosarele de despăgubire şi că întregul sistem de restituire este viciat, cerând desfiinţarea Autorităţii Naţionale a Restituirii Proprietăţilor - nucleul întregii proceduri.
Arestarea lui Remus Virgil Baciu, unul dintre cei trei vicepreşedinţi ai ANRP, pentru că ar fi primit 850.000 de lei în schimbul urgentării soluţionării anumitor dosare de despăgubire ridică umbre de îndoială asupra întregii activităţi a autorităţii guvernamentale. Instanţa motivează arestarea lui Baciu prin faptul că acesta a dat dovadă de perseverenţă infracţională, el fiind deja judecat pentru alte fapte de corupţie, şi că a folosit instituţiile statului în interesul său.
ANRP este instituţia aflată în subordinea primului-ministru, care decide cine şi când primeşte acţiuni la Fondul Proprietatea (FP) în contul despăgubirilor cuvenite pentru imobilele confiscate în timpul regimului comunist.
"Arestarea lui Remus Baciu trebuia să se întâmple pentru că procedura de despăgubire de la ANRP este netransparentă, iar netransparenţa într-o instituţie publică ascunde corupţie. Pentru că nu există termene limită de rezolvare a dosarelor şi nici o situaţie publică a stadiului de rezolvare în care se află dosarele, mii de foşti proprietari de bună credinţă şi-au vândut dosarele de despăgubire la preţuri de nimic unor persoane private care stau şi îi aşteaptă pe foştii proprietari chiar în poarta instituţiei", a spus Ştefan Iuraşcu, preşedintele partidului Forţei Civice care reprezintă interesele unui grup de foşti proprietari.
Avocatul Gheorghe Piperea estimează că doar 3.000 dintre cei peste 10.000 de acţionari privaţi ai Fondului Proprietatea sunt foşti proprietari, restul fiind fonduri de investiţii, intermediari şi speculatori intraţi în acţionariat prin achiziţii de dosare. Ponderea celor 3.000