Guvernul a hotarat scaderea taxei de poluare cu pana la 25 la suta, in mai multe praguri, aceasta urmand sa se aplice si in cazul masinilor care au fost inmatriculate inainte de 2007.
Acest lucru, insa, incalca atat principiul neretroactivitatii legii, cat si dreptul cetatenilor la proprietate, deoarece taxa va face aproape imposibila revinderea masinilor, potrivit avocatului Gheorghe Piperea.
Proprietarii masinilor cu motor Euro 5 platesc, in acest an, o taxa cuprinsa intre 40 si 1.867 de euro, in functie de vechime, capacitate cilindrica si emisiile de dioxid de carbon. Pentru masinile cu motor Euro 4, cu vechime de cinci ani si capacitate de 2.000 de centrimetri cubi, taxa va ajunge la 2.152 de euro, fata de 832 de euro, anul trecut.
Gheorghe Piperea a explicat, pentru Ziare.com, care va fi impactul aplicarii acestei taxe auto si cine va avea cel mai mult de suferit.
Credeti ca Guvernul a luat o decizie care va solutiona scandalul taxei auto?
Taxa trebuia desfiinta pur si simplu, nu doar redusa cu 25 la suta, pentru ca nu rezolva nimic. Curtea de Justitie a Uniunii Europene a spus ca taxa in sine este ilegala, nu cuantumul taxei.
Decizia de ultima secunda de impunere a taxei si pentru masinile care au fost inmatriculate inainte 2007 este, din punctul meu de vedere, si mai grava, pentru ca incalca principiul neretroactivitatii legii. In momentul in care ai cumparat o masina, stiai ca masina respectiva poarta TVA, taxa locala si asta e tot. Acum, dupa ce ti-ai facut planurile financiare, vine statul si iti spune ca trebuie sa platesti taxa pentru cazul in care vinzi masina, desi atunci cand ai adus-o in Romania sau ai inmatriculat-o pentru prima data in Romania nu a purtat nici un fel de taxa. Practic, desi nu pare, este o aplicare retroactiva a legii.
Care va fi cea mai importanta con