Partea goală
”Președintele-jucător Traian Băsescu a încălcat toate regulile în cazul Roșia Montană și trebuie dat afară de pe teren. Fă-ți un cartonaș roșu și vino mâine să îl arătăm lui Traian Băsescu pentru incidentele pe care le-a provocat la Roșia Montană. Marți, 30 august, ora 19. În București la intrarea Palatului Cotroceni de la Statuia Leul pe Bulvardul Geniului. În Cluj în fața sediului PDL, pe Bulevardul Eroilor, numărul 2”.
Așa suna anunțul postat luni seara pe pe Facebook, cu specificația că este vorba de un flashmob. Prin definiție, flashmob-urile nu au organizatori. Cei care scriu scenariul, cheamă la acțiune și distribuie pliante cu instrucțiuni sau materiale sunt denumiți „agenți”. Sau ”inițiatori”. Diferența nu este doar una terminologică, ci ține de esența acestui tip de acțiune. Chiar dacă există o organizare (cineva are ideea, singur sau împreună cu un grup de prieteni scrie/scriu scenariul și distribuie anunțul de mobilizare), participarea la un flashmob se face în nume propriu, nu al unei organizații (politice ori ONG).
De ce am făcut aceste precizări? Pentru că ieri dimineață, o știre publicată de Mediafax și preluată apoi fără o minimă responsabilitate și verificare de către alte instituții media suna așa: ”PSD cheamă, pe Facebook, la un miting de protest la Cotroceni”.
”Mai mulți utilizatori Facebook înscriși pe grupuri ale PSD au postat, luni seară, invitații la un protest tăcut lângă Palatul Cotroceni, pentru a-i arăta președintelui Traian Băsescu ”cartonaș roșu” pentru susținerea proiectului de la Roșia Montană.
Utilizatorii, unii dintre ei descriindu-se la profil ca membri ai unor organizaţii locale sau judeţene PSD, au postat invitaţii pentru participarea la un miting tăcut, lângă Palatul Cotroceni, marţi, de la ora 19.00. (…) Acţiunea a fost iniţiată de o organizaţie ecologistă care se opune proiectului minier d