La Ambasada Libiei din Bucureşti a fost arborat drapelul Consiliului Naţional de Tranziţie, recunoscut de marile puteri occidentale drept singurul reprezentant legitim al poporului libian. Nu şi de România. Diplomaţii libieni din marile capitale ale lumii fie au trecut de partea rebelilor, fie au fost expulzaţi. Însărcinatul cu Afaceri al Libiei la Bucureşti s-a făcut nevăzut.
Diplomaţii libieni au pus lacătul pe Ambasada de la Bucureşti. Nimeni nu răspunde la telefon şi nimeni nu intră sau nu iese din clădirea reprezentanţei diplomatice din strada Mircea Zorileanu, numărul 58. Diplomaţii libieni au dat bir cu fugiţii. Nu înainte însă de a da jos steagul Libiei lui Gaddafi (verde) şi să-l arboreze pe cel al Consiliului Naţional de Tranziţie - verde, negru şi roşu cu o semilună şi o stea. Însărcinatul cu afaceri libian în ţara noastră, Saleh Kh. Saleh Jweida, este de negăsit, el refuzând să se întâlnească inclusiv cu reprezentanţi ai ţărilor arabe în România. Apropiaţi ai acestuia au declarat pentru „Adevărul" că nu a plecat din ţară.
Ultima veste despre el a dat-o Ministerul român de Externe într-un comunicat de presă, în luna februarie, când diplomatul a fost convocat în audienţă la sediul Departamentului consular din cadrul MAE pentru a i se transmite „preocuparea autorităţilor române pentru deteriorarea situaţiei interne din această ţară, care a dus la pierderea de vieţi omeneşti".
O jumătate de catarg pentru rebeli
Trecerea diplomaţilor libieni de la Bucureşti de partea rebelilor s-a întâmplat după multe ezitări. Bucureştenii care locuiesc în zona ambasadei au relatat că steagul rebelilor a fost adus de un diplomat, care l-a ridicat, iniţial, doar până la jumătatea catargului. Şovăiala diplomaţilor libieni la Bucureşti a fost, probabil, încurajată de refuzul României de a recunoaşte - aşa cum au făcut spre exemplu Franţa, Marea Britanie,