Tribunalul Bucuresti a dispus, in mai, deschiderea procedurii de faliment a Flamingo International, aflata in insolventa inca din decembrie 2009. Decizia, anuntata vineri pe site-ul Bursei de Valori Bucuresti, oficializeaza primul esec de proportii de pe piata retail-ului IT din Romania, piata care a cunoscut o dezvoltare fulminanta inainte de criza.
Daca in 2008 Flamingo inregistra afaceri de peste 200 milioane de euro si dispunea de o suprafata de vanzare de 59.000 de metri patrati si peste 80 de magazine, in prezent, compania mai detine active evaluate la circa 62.000 de euro, potrivit Simonei Milos, reprezentanta RVA Insolvency, administratorul judiciar care s-a ocupat de insolventa companiei.
"Averea debitoarei" este compusa, in prezent, din diverse echipamente tehnologice si mijloace de transport, laptop-uri si sisteme de calcul.
Falimentul Flamingo reprezinta, totodata, si "moartea" singurului retailer IT listat pe Bursa de Valori Bucuresti.
De ce a fost lasat Flamingo sa moara?
Procedura de insolventa a Flamingo International a fost deschisa in 14 decembrie 2009, dupa ce ING Bank demarase, cu cateva zile inainte, executarea silita a stocurilor din unele magazine ale companiei. Banca a luat aceasta decizie "din cauza incalcarilor repetate ale angajamentelor din contractul de imprumut si a deteriorarii continue a situatiei financiare a companiilor din grup". Administratorul judiciar al Flamingo a fost desemnata RVA Insolvency Specialist.
Compania ajunsese sa aiba, in august 2009, datorii de aproximativ 33-34 milioane de euro, dupa ce, pana la finele anului precedent, compania avusese o strategie de extindere foarte agresiva. Flamingo a deschis in cursul anului 2008 aproximativ 15 magazine Flanco la nivel national, fiecare dintre acestea presupunand investitii intre 350.000 si 1,5 milioane euro.