Zeci de imobile ridicate fără autorizație pe teritoriul ariilor protejate ecologic ar trebui demolate. Construcțiile ilegale, ridicate fără aviz de la Mediu, au fost scoase la iveală de Societatea Carpatină Ardeleana Satu Mare, custodele ariilor protejate din județ. Oșenii din Gherța Mare i-au primit pe reprezentanții ONG și Gărzii de Mediu cu drujbele pornite.
Societatea Carpatină Ardeleana (SCA), custodele Rezervației Naturale „Râul Tur”, poartă lupte grele cu construcțiile ilegale din ariile protejate ecologic. Un recensământ al speciilor de păsări, florei și faunei a scos la iveală zeci de imobile ridicate de localnici fără autorizații de mediu.
Joi, 25 august, o descindere a voluntarilor la trei case construite ilegal în Rezervația Naturală „Râul Tur”, în extravilanul comunei Gherța Mare, a fost primită cu drujbe de muncitori. Reprezentanții ONG însoțiți de jandarmi și de reprezentanții Gărzii Naționale de Mediu Satu Mare nu s-au putut apropia de case. Cele trei imobile, dintre care două ridicate în roșu, le aparțin unor frați plecați la muncă în străinătate.
„Cu cei trei frați din Gherța ne luptăm deja de vreo doi ani. Am descins în zonă când cei trei abia turnaseră fundațiile la case și le-am atras atenția că ceea ce fac este ilegal. Am mers din nou anul trecut, însoțiți de reprezentanții Gărzii de mediu, însă lucrările au continuat. Acum, casele sunt ridicate, iar ce trei nu par deranjați de faptul că au dosare penale pentru ridicarea de construcții ilegale” a declarat Janos Mark, președintele SCA Satu Mare.
Incursiunile de monitorizare a intervențiilor în ariile protejate scot la iveală noi și noi cazuri similare celor din Gherța. „În Micula, două case au fost construite în zonă protejată ecologic. Garda de mediu a început procedura și împoriva lor, însă inutil. Oamenii continuă să construiască. E o problemă de mentali