În Libia, rebelii veniţi din toate colţurile ţării încercuiesc oraşul Syrte, oraşul natal al colonelului Muammar Gaddafi, ultimul bastion al regimului. Foarte mulţi civili nu au părăsit oraşul, iată de ce forţele rebele preferă să negocieze şi să aştepte ziua de sâmbătă, când expiră ultimatumul dat de CNT, pentru a declanşa asaltul final.
Zeci de maşini de teren dotate cu mitraliere şi lansatoare de rachete au luat poziţii la 100 de kilometri în jurul oraşului natal al lui Muammar Gaddafi, Syrte, oraş important, de peste 130 de mii de locuitori, fief al celui mai important trib libian, senoussi.
Pentru moment, numai misiuni de recunoaştere şi câteva focuri sporadice. Pe acest ultim front, forţele insurecţionale din Libia vor să evite cât mai mult pierderile colaterale, privilegiind pentru moment negocierile. Acestea trenează însă, iar trupele progaddafiste par decise să reziste.
De aici au fost lansate de altfel şi câteva rachete cu rază scurtă de acţiune, Skud, distruse însă în zbor de NATO. Fără NATO, victoria rebelilor nu este sigură. Colonelul Gaddafi, deşi în fugă îşi păstrează "capacitatea de a comanda şi de a controla trupele, mişcările lor, desfăşurarea armamentelor", după cum se arată într-un comunicat al Alianţei Nord-Atlantice. O capacitate pe care rebelii, singuri, nu o au. "Retragerea forţelor loialiste nu s-a făcut în debandadă, cedarea terenului s-a făcut ordonat, iar replierea s-a făcut luând în calcul răul cel mai mic şi în funcţie de armamentul de care încă dispun", se mai arată în comunicatul NATO.
Aliaţii au distrus la Syrte şi în împrejurimi, în ultimele două zile, 22 de vehicule echipate cu arme, patru radare, trei centre de comandă, un sistem de baterii anti-aeriene, un sistem de rachete sol-aer, ceea ce arată că forţele pro-Gaddafi rămân un adversar cât se poate de serios.
În Libia, rebelii veniţi din toate