Consumul excesiv de sare creşte riscul de afecţiuni cardiovasculare şi tiroidiene, iar deficitul favorizează apariţia accidentului vascular cerebral. Află de câtă sare avem nevoie zilnic pentru a preveni îmbolnăvirea.
Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), o persoană fără probleme majore de sănătate ar trebui să consume zilnic 6 g de sare. Din păcate, în prezent, consumăm cu mult peste această limită (peste 15 g zilnic) şi asta din cauza faptului că aproape toate alimentele care ne ajung zilnic în farfurie sunt doldora de clorură de sodiu. Inevitabil, surplusul de sodiu îşi pune amprenta negativ asupra stării de sănătate. Studiile au arătat că, în timp, sodiul în exces îmbolnăveşte inima. De aceea, pentru a fi siguri că nu consumăm mai multă sare decât are nevoie corpul, se recomandă să evităm pe cât posibil alimentele de provenienţă industrială (mezeluri, conserve, diferite sosuri pentru salate) ori să alegem variante sănătoase de sare, precum cea îmbogăţită cu potasiu sau sarea de mare (conţine peste 80 de nutrienţi). Însă şi aceasta trebuie folosită cu moderaţie.
Renunţă la solniţă!
Deşi sodiul este blamat pentru o listă lungă de probleme de sănătate (de exemplu, creşterea tensiunii arteriale, factor de risc în bolile de inimă), acesta joacă un rol vital în organism, deoarece ajută la echilibrarea electroliţilor (cum sunt calciul şi magneziul). Astfel, împreună cu potasiul şi cu magneziul, sodiul reglează balanţa hidrică şi întreţine funcţia nervilor şi contracţia muşchilor. Însă, atunci când se consumă o cantitate mare de sare şi, implicit, de sodiu, această balanţă se dezechilibrează, deoarece în corp nu se aduce o cantitate egală de potasiu şi de magneziu. Primele semne ale excesului de sodiu sunt crampele musculare şi starea de greaţă, însoţite de episoade de anxietate. În timp, dacă acest obicei nu este corectat, pot a