Agricultorii ieseni care, din diferite motive, aleg sa arda vegetatia de pe miristi vor primi mai putini bani din subventiile acordate de Agentia de Plati si Interventii pentru Agricultura (APIA) deoarece practica in cauza nu respecta prevederile Bunelor conditii agricole si de mediu. Acesta este un standard adoptat la nivelul intregii Uniuni Europene, care cuprinde 10 capitole privind intretinerea corespunzatoare a solului si vegetatiei. In ghidul fermierilor sunt specificate clar toate aspectele ce trebuie avute in vedere de proprietarii de terenuri si de producatorii agricoli, precum si exceptiile admise la arderea miristilor.
Conform conducerii APIA Iasi, situatiile inregistrate nu sunt dese si nici nu au gravitatate semnificativa, care sa dea semne de alarma. "De-a lungul timpului, au fost semnalate cateva cazuri in care nu s-au respectat Bunele conditii agricole si de mediu, prin arderea miristilor, dar nu este vorba de nimic ingrijorator", a declarat Sergiu Jitareanu, directorul executiv adjunct al APIA Iasi.
Potrivit ghidului pentru fermierii care solicita plati pe suprafata de teren de la APIA, nu se aplica penalizare in conditiile in care miristile sunt arse pentru eliminarea unor daunatori periculosi, cu acordul Agentiei pentru Protectia Mediului, sau cand incendiile nu sunt cauzate intentionat de proprietar.
Agricultorii ieseni care, din diferite motive, aleg sa arda vegetatia de pe miristi vor primi mai putini bani din subventiile acordate de Agentia de Plati si Interventii pentru Agricultura (APIA) deoarece practica in cauza nu respecta prevederile Bunelor conditii agricole si de mediu. Acesta este un standard adoptat la nivelul intregii Uniuni Europene, care cuprinde 10 capitole privind intretinerea corespunzatoare a solului si vegetatiei. In ghidul fermierilor sunt specificate clar toate aspectele ce t