Ţara noastră are una dintre cele mai înalte rate de taxare a industriei miniere pe plan mondial, alături de China, Indonezia, Polonia şi Costa de Fildeş. Sursa: REUTERS
Dezbaterile recente din ultimele zile au adus în prim-plan cuantumul beneficiilor statului român în urma proiectului minier de la Roşia Montană, majoritatea politicienilor invocând necesitatea unei revizuiri a modelului de business aplicat. România are însă deja una dintre cele mai înalte rate de taxare a industriei miniere pe plan mondial, alături de China, Indonezia, Polonia sau Coasta de Fildeş. Această concluzie a apărut într-un studiu al profesorului american James Otto, cu o experienţă de zeci de ani ca expert al ONU şi al Băncii Mondiale în domeniul minier.
Taxele prea mari ar putea îndepărta investitorii
"O problemă esenţială pentru guverne şi investitori este: ce nivel de taxare reprezintă o împărţire corectă într-un proiect minier? Dacă taxele sunt prea mari, investitorii ar putea să se îndrepte către alte ţări pentru a investi, însă dacă sunt prea mici, statul în cauza ar renunţa prea uşor la venituri. Studiul a constatat că România, spre deosebire de alte ţări, are o Rată de Taxare Efectivă (RTE) foarte înaltă, iar pentru minele mai mici, sistemul fiscal ar avea ca efect decizia din partea multor companii de a nu investi, din cauza unei rate de profit insuficiente", potrivit documentului citat.
RTE reprezintă raportul dintre totalitatea taxelor şi impo zitelor pe care un agent economic le plăteşte către autorităţile de stat şi veniturile brute ale companiei. Principalele taxe luate în calcul sunt impozitele plătite de companie, redevenţele, accizele pe combustibili şi impozitele pe salarii.
Cât va câştiga statul din proiectul minier de la Roşia
Veniturile directe obţinute de statul român şi de autorităţile locale de-a lungul celor 18 ani de construcţie şi expl