Primarul Capitalei, Sorin Oprescu, toacă 9 milioane de euro din bugetul public pentru închirierea pe trei ani a unei clădiri pe care a refuzat s-o cumpere cu 11 milioane de euro. Edilul s-a dat astfel din calea unei tranzacţii care s-a făcut între două firme controlate de un grec şi un off-shore din Cipru, prin care se pierde urma banilor publici.
În vara lui 2008, când Sorin Oprescu depunea jurământul în calitate de primar al Bucureştiului, pe Splaiul Independenţei nr. 291-293 se făcea recepţia unei construcţii de 14 etaje. Proprietarul acestui imobil, SC Iliotomi Grup SRL, firmă deţinută de grecul Tsesmetzis Antonios (40 de ani), a devenit în octombrie 2009 alesul lui Oprescu pentru semnarea unui contract de închiriere a noii clădiri. Din acest moment, banii încep să curgă în nişte conturi invizibile, iar primarul să-şi încalce toate promisiunile spuse, scrise şi semnate.
Plătim chirie flexibilă, plus taxa pe clădire
Potrivit contractului de închiriere între municipiul Bucureşti şi SC Iliotomi Grup SRL, valabil trei ani, cu posibilitate de prelungire, plătim o chirie de aproape 250.000 de euro pe lună. Tot la capitolul obligaţii, achităm impozitele şi tarifele impuse supra clădirii, pe care, în mod normal, trebuie să le plătească proprietarul. De asemenea, contractul are o „clauză de indexare" prin care Oprescu îi permite lui Tsesmetzis să mărească preţul chiriei în funcţie de valoarea Indicelui Preţurilor de Consum. Prima indexare a fost făcută chiar la 1 ianuarie 2010. Atenţie însă, „indiferent de oscilaţiile Indicelui, chiria nu poate fi redusă sub valoarea prevăzută iniţial", cea de 17, 48 euro pe metru pătrat. O altă precizare în contract arată că municipalitatea „nu are dreptul de a schimba furnizorul de telefonie fixă şi internet, Romtelecom SA", companie deţinută şi de OTE, firma naţională grecească de telefonie.
Go