Destulă îngrijorare ieri la reuniunea anuală a diplomaţiei române. Premierul Emil Boc le cere diplomaţilor români din misiunile în străinătate mai multă implicare în promovarea afacerilor româneşti, anunţând demararea proiectelor de deschidere a unor centre de promovare a afacerilor la Moscova, Beijing, New York şi Bruxelles.
Ministrul de externe Teodor Baconschi admite constrângerile crizei, dar spune că are nevoie de mai mulţi oameni pentru a păstra diplomaţia la un înalt nivel calitativ. Şeful misiunii permanente a României pe lângă UE, ambasadorul Mihnea Motoc, crede că statele au pierdut lupta cu pieţele, dar punctează lucrurile pozitive: pieţele au obligat statele să examineze cu seriozitate impasul în care au intrat şi tot ele vor dicta limitele până la care va ajunge guvernanţa economică la nivelul euro sau al întregii Uniuni. În aceeaşi vreme, fostul comisar european al României, consilierul prezidenţial Leonard Orban, spune că este îngrijorat de turnura pe care ar putea-o lua procesul de ratificare în statele membre ale UE a planului de salvare financiară decis la ultimul summit al şefilor zonei euro, care ar putea să întâmpine unele probleme, inclusiv în Germania, unde este implicat nu doar Parlamentul, ci şi Curtea Constituţională.
Soluţia: în faţa pericolului dezintegrării, o integrare mai profundă a Uniunii care trebuie să fie susţinută de România. Cine vorbeşte acum despre colapsul UE este "imoral", după cum spune Mihnea Motoc care argumentează: "Niciuna dintre ţările UE nu ar fi putut evita singură colapsul. Cred, aşadar, că cine vorbeşte despre dezintegrarea UE este imoral."
Cum s-a ajuns aici? Dacă vorbim despre stat versus pieţe trebuie să examinăm mai atent situaţia, arată Motoc. Într-o vreme în care se întrezăreşte o ieşire din criză şi un proces de relansare economică, vorbim de o iraţionalitate a pieţelor, imposibil de antic