Şeful Clinicii de Ortopedie de la Spitalul "Maria Curie", fost Budimex, Gheorghe Burnei, spune că profesorul Pesamosca "era un monstru sacru al medicinei, care radia căldură şi lumină". "Profesorul Alexandru Pesamosca este un ilustru chirurg, care şi-a dăruit viaţa pentru salvarea copiilor. Este un monstru sacru care radiază căldură şi lumină. Un reper în lumea medicală românescă", a adăugat Gheorghe Burnei.
Potrivit acestuia, spitalul devenise familie pentru profesorul Pesamosca, motiv pentru care, în aceste clipe, tot spitalul îl plânge. "Este greu să accepţi ideea că nu mai este, că nu va mai fi, chiar dacă spiritul lui va domina acest lăcaş medical", a mai spus doctorul Burnei. Managerul Spitalului de copii "Grigore Alexandrescu", prof. dr. Dan Enescu, regretă decesul profesorului Pesamosca, descriindu-l pe ca un gigant greu de înlocuit. El a adăugat că era fericit ştiindu-l că respiră, ştiindu-l că există, chiar şi ţintuit la pat de o suferinţă grea. "Eram fericit că ştiu că respiră, că există. Era un om special, un nobil prin comportamentul său special", a mai spus managerul Spitalului Grigore Alexandrescu.
Enescu a povestit că întotdeauna, în preajma profesorului, s-a simţit puternic, s-a simţit special, pentru că acesta era mare dar al lui Pesamosca: "deşi gigant, să-i facă pe toţi să se simtă la fel".
"Avea un comportament cu totul special, deşi erai mic, te simţeai mare. Deşi erai slab, te simţeai puternic în preajma lui. Este prea puţin să spun că regret plecarea acestuia dintre noi. Mă doare, este o durere greu de exprimat. A plecat un nobil, nimeni nu-i poate lua locul", a conchis prof. Dan Enescu.
La rândul său, managerul Spitalului de Oftalmologie, prorector UMF, prof. dr. Monica Pop, l-a descris pe Alexandru Pesamosca drept un model pentru medicină, un medic care nu a practicat meseria pentru bani.
"Este gr