Printre dosarele de cadre ce se regăsesc la Fondul CC al PCR - Secţia Cadre, de la Arhivele Naţionale, s-a păstrat şi cel al lui Nicolae Ceauşescu.
Prima dată, la 9 februarie 1945, tânărul Ceauşescu a completat formularul cu „Date personale". Se considera a fi la origine „ţăran mijlocaş". Nu avea cunoştinţe de limbi străine. Stăpânea doctrina marxistă însă. Despre tatăl său, de profesie „plugar", a scris că avusese înainte de război vederi liberale. Se evalua a fi un bun comunist, declarând că de câte ori a fost arestat nu a recunoscut la Siguranţă nimic din activitatea lui, ori a tovarăşilor. În închisoare a primit „vot de blam şi observaţie", pentru „lipsă de vigilenţă şi conspiraţie". Click pe imagini pentru fotogalerie
Alte „piese" ale dosarului sunt „caracterizările". Un anume Ganea l-a descris astfel: „Cunoaşte linia politică. Leagă teoria cu concretul. Vorbeşte bine, însă nu cu suficient dinamism". Iar tovarăşa Tincuţa i-a dezvăluit şi alte tare: „ironic, încrezut, dorinţa sa de a se evidenţia". Două activiste regionale de partid, Eufrosina Iordache şi Florea Alexăndrina, care locuiau în acelaşi apartament cu Ceauşeştii, la Bucureşti, au fost şi mai dure. Acuzate de Ceauşescu de „imoralitate", au reproşat, la rându-le, atitudinea Elenei Petrescu, „mai rea decât o cucoană proprietăreasă".