Cum aţi văzut deja probabil, Blocul Naţional Sindical a lansat “De ce nu sunt bani pentru pensii – cauzele deficitului bugetului asigurarilor sociale de stat si solutii alternative” (îl puteţi citi aici integral). Cercetarea a fost condusă de conf.univ.dr.Liviu Voinea, prof.univ.dr.Lucian Albu, prof.dr Vergil Voineagu, lector univ drd Nicolae Mardari, cu sprijinul unei echipe de experti de la Institutul National de Statistica. Momentul e binevenit – în sfîrşit, o discuţie serioasă.
Pentru cei care n-au (avut) răbdare să-l citească, nu vreau decît să rezum.
Am înregistrat între 2000 şi 2008 o creştere a cheltuielilor cu pensiile de 60,31%. Avem în continuare o pondere din PIB alocată pensiilor, sub media europeană.
Studiul urmăreşte evoluţia de la 2007-2011.
51,39% dintre gospodării înregistrează venituri din pensii (asigurări sociale, pensie de urmaş etc.). 33,51% dintre gospodării, venituri din pensii de vechime în muncă şi limită de vîrstă.
20% din populaţia românie este dependentă într-un grad foarte înalt de pensie.
Peste un sfert din consumul gospodăriilor e din pensii.
Anul ăsta, deficit record în bugetul asigurărilor de stat: 14,9 md lei, 2,75 din PIB. Ultimul an de echilibru: 2007.
2008, introducerea pilonului II de pensii. 2% (pînă la 35 de ani, obligatoriu; după, opţional). În 2011, 5,34 milioane de cotizanţi. Rezultat palpabil: mai puţin bani în pilonul 1, deci mai puţini bani pentur pensionarii de azi.n Procentul pentru pilonul II va creşte pînă la 6%. Adică mai multă presiune pentru transferuri de la bugetul de stat către pilonul I. 15,07% din deficit e generat de transferul în pilonul doi.
Pensia minimă garantată – pondere de 4,4% din totalul deficitului pe 2011.
5,4 % din deficit – pensionarea militarilor şi poliţiştilor.
Tăierea salariilor bugetarilor. Impact şi asupra deficitului: în