Cei trei pacienţi infectaţi în Spitalul de Urgenţă din Galaţi sunt victimele unui sistem prost condus. În urmă cu şase ani, când au fost cazuri similare, autorităţile regionale au cerut reorganizarea din temelii a spitalului. Degeaba însă.
De ieri, situaţia infecţiilor contractate în Spitalul Clinic de Urgenţă Galaţi este anchetată de o comisie a Ministerului Sănătăţii. Pe 25 august, a decedat un pacient de 65 de ani, care se internase la Neurochirgie pentru un traumatism, iar plaga sa s-a infectat cu acinetobacter (bacterie). Marţi noaptea a murit şi al doilea pacient, Toader Donici (31 ani), din Matca, ajuns la Neurochirurgie după ce a căzut dintr-o căruţă. Al treilea pacient infectat, Gheorghe Vrânceanu, din Pechea, e internat la Neurochirurgie şi conducerea spitalului susţine că situaţia sa este bună. La Neurochirurgie şi în blocul operator s-au efectuat deja dezinfecţii, însă se aşteaptă rezultatele analizelor după o nouă prelevare de probe. Directorul medical, Dorel Firescu, a declarat că în toate spitalele din lume există astfel de infecţii şi că fiecare om are pe piele germenele acestei boli.
Infecţiile se repetă
În iulie 2005, au mai fost trei cazuri de infecţie nozocomială (dobândită în timpul spitalizării) la Secţia Oftalmologie, la pacienţi cu operaţii de cataractă. Unul dintre ei şi-a pierdut ochiul, altul a fost transportat la Bucureşti în stare foarte gravă, iar al treilea a fost operat din nou. Institutul Naţional de Sănătate Publică din Iaşi a efectuat atunci o anchetă şi a recomandat „găsirea unor modalităţi corecte epidemiologic de reînfiinţare a Spitalului Municipal şi reorganizarea Spitalului Clinic de Urgenţă". Asta însemna reînfiinţarea Spitalului Municipal „Elena Doamna", desfiinţat în 2003 la ordinul Danielei Bartoş, dar nu s-a întâmplat acest lucru. „Era o alternativă, dar deocamdată spitalul municipal are altă destinaţi