Străinii deţin cu acte în regulă o suprafaţă ce depăşeşte 1.300 de hectare de teren arabil din Alba. Proprietarii sunt italieni, austrieci, elveţieni, turci, germani, dar şi elveţieni, spanioli, francezi şi americani.
Suprafeţe întinse de teren arabil din Alba au ajuns, în ultimii zece ani, în proprietatea unor italieni, austrieci, turci, unguri, evrei, elveţieni, spanioli şi germani. Străinii şi-au dat seama că pot cumpăra aproape pe nimic pământ agricol, direct de la persoane fizice, fără prea multă birocraţie. Din datele oficiale prezentate de Direcţia Agricolă Alba se ştie de existenţa a 40 de societăţi administrate de străini, care au în proprietate terenuri agricole din Alba. Numărul ar putea fi mult mai mare, întrucât achiziţiile s-au făcut şi prin interpuşi.
Oficial, aproape 80 de străini au ajuns să deţină peste 1.300 de hectare de teren arabil din Alba. Cifra reprezintă aproximativ 5% din toată suprafaţa agricolă a judeţului. Cel puţin pe hârtie, cele mai multe terenuri apar ca fiind cultivate. „Suprafeţele agricole cumpărate de cetăţenii străini sunt răsfirate pe mai multe localităţi din judeţ. Nu este o suprafaţă foarte mare, comparativ cu alte judeţe. Noi sperăm ca pământurile disponibile în judeţ să fie achiziţionate de români. Normal ar fi ca cine nu-l poate lucra, să-l dea în arendă. Pământul trebuie să fie o valoare naţională şi individuală şi aşa ar trebui să rămână. Unii renunţă prea uşor la dreptul de proprietate, chiar dacă străinii poate dau un preţ mai mare“, a spus Ioan Stanciu, director la Direcţia Agricolă Alba.
Persoane fizice din Austria, Italia şi Turcia
Cea mai mare suprafaţă deţinută de persoane fizice este în proprietatea a trei cetăţeni din Israel, care au cumpărat 50 de hectare la Oarda de Jos, acum cartier aparţinător al oraşului Alba Iulia. Suprafeţe importante aparţin străinilor în zona Jidvei-Şon