Cel mai cunoscut chirurg pediatru român, profesorul Alexandru Pesamosca (81 de ani), a încetat din viaţă în noaptea de miercuri spre joi. El şi-a dat ultima suflare la Spitalul „Marie Curie” din Capitală. Aici a locuit de când a pus bazele clinicii, într-o cămăruţă strâmtă şi tot aici va fi înmormântat.
Profesorul Alexandru Pesamosca, prin mâna căruia au trecut peste 50.000 de copii pe care i-a operat de boli foarte grave, a murit în noaptea de miercuri spre joi, într-o cameră a Spitalului Clinic de Urgenţă pentru Copii „Maria Sklodowska Curie", după ce a suferit o insuficienţă cardiacă. „Cel mai bun chirurg pediatru de la noi din ţară şi unul dintre cei mai buni din lume", cum a fost descries medicul de către colegii săi de breaslă, a iubit enorm unitatea spitalicească, pe care a înfiinţat-o în '84, de aceea şi-a dorit să-şi petreacă ultimele clipe din viaţă aici.
Mai mult decât atât, el va fi înmormântat peste două zile, în curtea spitalului, aşa cum a dorit. Pesamosca, sau „tata Pesi", cum îl ştiau pacienţii, a înfiinţat Spitalul „Marie Curie" (fost Budimex), în urmă cu 27 de ani, împreună cu alţi patru medici. Până atunci lucrase la Spitalul „Grigore Alexandrescu", dar şi-a dorit să ridice o nouă unitate spitalicească închinată tratării bolilor copiilor.
„Spitalul a devenit casa lui"
Din iubire pentru meseria pentru o practica, dar şi din devotament pentru copiii care aveau permanentă nevoie de el şi de experienţa sa, doctorul s-a mutat de tot într-o cameră sărăcăcioasă de la etajul unu al unităţii medicale, aflată la capătul blocului operator. „Era, practic, la două minute distanţă de locul unde se făceau operaţiile. Îşi lua halatul pe el şi, chiar dacă era ora două noaptea, venea în sală, dacă era nevoie de el. Niciodată nu a zis că nu poate să ajungă", a povestit, pentru „Adevărul", directorul de îngrijire de la spital, Marin