Trăiesc 40 de zile şi cresc în condiţii similare gospodăriilor autohtone. Au hrana formată din furaje vegetale şi au parte de aerisire şi temperatură constantă. Aceştia sunt puii de calitate superioară, mai scumpi cu circa 20% faţă de cei crescuţi în baterii, dar cu gust apropiat celor din curţile de la ţară.
În fermele Avicarvil din Vâlcea cresc anual 6-7 milioane de pui. Din ei, 60% din producţie ajunge în magazinele Ana şi Cornel, 20% merge la export atât în Uniunea Europeană, cât şi în Hong Kong şi restul este vândut în alte magazine din ţară.
În prezent, trei din cele patru ferme sunt funcţionale, la una dintre ele desfăşurându-se un proces de retehnologizare şi modernizare. Fiecare fermă are circa 16-20 de hale care adăpostesc aproximativ 20.000 de pui fiecare.
Potrivit lui Iustin Paraschiv, proprietarul firmei Avicarvil, în fermele din Vâlcea investiţia s-a ridicat până acum la 12 milioane de euro, urmând ca, până la finalul anului 2012 suma totală investită să ajungă la circa 20 milioane de euro. Procesul de modernizare şi retehnologizare la una dintre ferme va fi finanţat şi prin fonduri europene.
Salvarea producătorilor, la export
Faţă de puii crescuţi la baterie, pe care îi putem vedea în filmuleţele de pe YouTube, puii din fermele deţinute de familia Paraschiv sunt crescuţi la sol şi au parte de îngrijire permanentă. Pe toată perioada vieţii lor, puii sunt lăsaţi liberi, iar specialiştii controlează temperatura, ventilaţia, lumina, curentul de aer. O atenţie specială este acordată şi distanţei pe care o are de parcurs puiul pentru a ajunge la mâncare şi apă.
Hala este gândită astfel încât puii să depună cât mai puţin efort şi să-şi folosească energia pentru a câştiga în greutate. Şi alimentaţia lor este controlată, variind în funcţie de necesarul proteic al puiului.
Iustin