Compania chineză Sinohydro, cu activităţi de inginerie şi construcţii hidroenergetice, este interesată să participe la realizarea hidrocentralei Tarniţa-Lăpuşteşti, investiţie de peste un miliard euro, precum şi la retehnologizarea hidrocentralei Bicaz.
“Ministrul Economiei, Ariton, a primit, astăzi (joi - n.r.), o delegaţie a Sinohydro. Compania şi-a prezentat interesul pentru a participa la realizarea proiectului hidrocentralei cu acumulare prin pompaj Tarniţa-Lăpuşteşti, retehnologizarea hidrocentralei Bicaz - Dimitrie Leonida, dar şi de alte proiecte în domeniul energiei, realizate în parteneriat public privat”, se arată într-un comunicat al Ministerului Economiei.
Instituţia condusă de ministrul Ion Ariton nu precizează dacă interesul este pentru investirea de bani sau efectuarea lucrărilor de inginerie ca subcontractor al companiei de proiect. Diferenţa dintre cele două este că în prima variantă chinezii ar trebui să vină cu bani de acasă, în vreme ce pentru cea de-a doua variantă vor încasa bani pentru lucrări.
Centrala de acumulare prin pompaj de la Tarniţa-Lăpuşteşti, judeţul Cluj, va fi pusă în funcţiune în 2019, după o investiţie estimată la 1,028 miliarde euro, şi va fi realizată de o societate mixtă în care compania de stat Hidroelectrica va deţine 51% din acţiuni.
Iniţial trebuia dată în folosinţă în 2017, dar termenul a fost amânat din lipsă de investitori.
Retohnologizarea centralei de la Bicaz, prima unitate hidroenergetică de putere mare construită în România, se va derula în perioada 2011-2018, iar investiţia se ridică la aproximativ 137 milioane euro.
Reprezentanţii companiei chineze s-au întâlnit joi şi cu conducerea Hidroelectrica.
Sinohydro este o reţea de companii de stat din China. Printre proiectele companiei chineze se numără participarea, în calitate de fost contracto