Germania nu a generat probleme pentru aderarea României la Schengen, ci a încercat sa le rezolve, spune ambasadorul Lazăr Comănescu într-un interviu pentru RFI România. El vorbeşte despre „trendul ascendent” al relaţiilor româno-germane : vizite la nivel înalt şi posibilitatea ca România să redevină competitivă pe piaţa agroalimentară germană.
Rep : Relaţiile româno germane vor cunoaşte o perioadă interesantă în lunile următoare. Ministrul român de externe merge la Berlin în toamnă, vizita lui fiind urmată de cea a şefului statului. Pe plan economic, Munchenul va găzdui o reuniune dedicată întreprinderilor mici şi mijlocii în această toamnă. Romania redescopera Germania ?
Lazăr Comănescu: Evenimentele se înscriu într-un trend deja lansat cu câţiva ani în urmă. Ma bucur foarte mult că, în ultimii doi ani şi ceva de când sunt ambasador, dincolo de relaţia economică – care era deja puternic dezvoltată – se consolidează şi dialogul bilateral româno-german.
Pe mine mă bucură foarte mult acest lucru, că, de exemplu, între consilierul pentru afaceri europene al preşedintelui şi omologul său german acum există un dialog cu adevărat european de lucru. Nu e valabil doar la acest nivel, dar şi la alte nivele de lucru din ministerul de externe si din alte domenii. S-a reuşit semnarea unui nou acord de cooperare între Federaţia Germană a Întreprinderilor Mijlocii şi Consiliul Naţional Român pentru IMM-uri. A fost o premieră, şi pentru noi şi pentru ei. Anul acesta, la sfârşitul lunii martie, şi-a reluat activitatea în mod regulat Consiliul de Cooperare Economică Româno-German, la nivel ministerial, după aproape şase ani de întrerupere.
Anul viitor va avea loc un eveniment deosebit de important, tot în zona economică: am reuşit ca, la anul, la cel mai mare eveniment expoziţional în materie de agricultură şi industrie alimentară - Grüne Woche – Rom