Perioada în care băncile din România ofereau cele mai bune dobânzi din UE la depozitele în euro a apus. Locul lor pare să fi fost luat de instituţiile de credit din ţara vecină, Bulgaria, acolo unde dobânzile sunt şi de două ori mai mari decât în alte state membre ale UE, taxele mai mici, iar accesul la serviciile specifice cu nimic mai dificil decât în România.
„Persoanele străine care vor să devină clienţii noştri nu trebuie să facă nimic special faţă de bulgari. Este de ajuns un buletin de identitate, un paşaport sau un carnet de conducere pentru a deschide un depozit“, ne-au explicat reprezentanţii Bulbank, cea mai mare bancă din Bulgaria, având ca acţionar majoritar Unicredit.
Bulbank are peste 1,3 milioane de clienţi dintr-o țară cu o populație de sub opt milioane de locuitori. Românii nu au dat încă năvală în Bulgaria pentru a-şi plasa economiile, însă un astfel de fenomen nu este exclus. Recent, ministrul de finanţe al Bulgariei, Simeon Djankov, spunea că deja observat o creştere a intrărilor de capital în băncile bulgăreşti dinspre România şi Grecia. Cei de la Bulbank mai spun că presa locală a interpretat în fel şi chip declaraţia oficialului şi că a asaltat banca cu întrebări referitoare la evoluţia plasamentelor făcute de români în Bulgaria. Totuşi, răspunsul este unul singur: „Deocamdată, nu se observă o creştere a intrărilor de capital dinspre România şi Grecia, însă nu excludem că acest lucru s-ar putea întâmpla în viitor“.
Randamente aproape duble peste Dunăre
Nu doar dobânda este atractivă în Bulgaria, ci şi nivelul taxelor. Potrivit celor de la Bulbank, dobânda la depozitele persoanelor fizice străine este impozitată doar cu 10% faţă de 16%, cât este în România. În aceste condiţii, potrivit calculului revistei Capital, randamentul total al economiilor este de aproape două ori mai mare în Bulgaria faţă de ţara noastră. Astf