Funcţionarii din ministere şi instituţiile subordonate, poliţiştii, vameşii sau personalul din sistemul judiciar nu vor mai primi deloc stimulente începând cu 1 ianuarie 2012. Decizia a fost luată în şedinţa de miercuri a Executivului.
"Conform Scrisorii de intenţie, semnată cu Fondul Monetar Internaţional (FMI) în iunie, România şi-a luat angajamentul de a elimina baza legală pentru fondurile de stimulente cu intrare în vigoare de la 1 ianuarie 2012. România s-a angajat ca până la sfârşitul lunii august 2011 să fie aprobat de către Guvern actul normativ de abrogare a bazei legale de constituire a fondurilor de stimulente, acest reprezentând un criteriu de referinţă structural de a cărui îndeplinire depinde continuarea Acordului Stand-by încheiat cu FMI", au declarat surse citate de Mediafax.
Potrivit acestora, deşi prin legea cadru privind salarizarea în sectorul bugetar, în vigoare de la 1 ianuarie, au fost luate în considerare toate drepturile salariale stabilite prin acte normative speciale, au rămas în vigoare acte legislative care permit unor instituţii şi autorităţi ale administraţiei publice centrale să constituie fonduri pentru stimularea angajaţilor.
Ce a decis Guvernul:
- sunt eliminate prevederile din Lega petrolului şi Legea minelor privind constituirea unor fonduri de stimulente de către Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale
- se abrogă prevederile care permiteau Administraţiei Naţionale a Rezervelor de Stat sau Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorului să folosească veniturile extrabugetare pentru stimulente
- personalul din sistemul judiciar nu va mai beneficia de stimulentele constituite din taxa de timbru judiciar
- poliţişitii nu vor mai putea fi recompensaţi cu până la 1% din cuantumul veniturilor aduse prin acţiunile acestora
- vameşii şi angajaţii Gărzii Financiare nu vo