Un virus creat în laborator poate, odata injectat în sânge, să selecteze şi să distrugă celulele canceroase din corpul uman, informează BBC.
Virusul JX-594 atacă numai tumorile, fără să afecteze în vreun fel celulele sănătoase din organism, susţin oamenii de ştiinţă după ce au studiat efectele noului tratament asupra a 23 de pacienţi.
Cercetătorii au modificat genetic virusul folosit pentru crearea vaccinului împotriva variolei şi aşa s-a născut JX-594.
“Suntem foarte bucuroşi pentru că este pentru prima dată în istoria medicinii când un astfel de tratament viral, după ce a fost injectat, se multiplică constant şi selectiv în ţesutul canceros”, a declarat profesorul John Bell de la Universitatea din Ottawa, Canada“Noul studiu este important deoarece arată că un virus folosit anterior pe milioane de oameni pentru vaccinarea împotriva variolei poate fi acum modificat pentru tratarea cancerului prin intermediul vaselor de sânge, chiar şi după ce boala s-a răspândit prin organismul pacientului”, a spus şi Nick Lemoine, cercetător în domeniul oncologiei.
Proteina anti HIV
O altă veste bună vine din Franţa, unde a fost descoperită o proteină care, graţie proprietăţilor sale puternice, împiedică înmulţirea virusului HIV, informează AFP.
Profesorul Olivier Rohr şi medicul Christian Schwartz, de la Universitatea din Strasbourg, în colaborare cu profesorii Eric Chabrière şi Didier Raoult, de la Universitatea din Marsilia, au evidenţiat proprietăţile inhibitoare pe care le are proteina umană HBPB (Human Phosphate Binding Protein) asupra procesului de înmulţire a virusului HIV.
“Rezultatele obţinute in vitro arată că această proteină acţionează pe o cale deocamdată necercetată de terapiile actuale”, au subliniat autorii studiului.
În plus, proteina HBPB este eficientă atât pe tulpinile clasice de HIV, cât şi pe tulpinile rezistente l