- Social - nr. 858 / 1 Septembrie, 2011 Gustarile frecvente, constand din prajituri si biscuiti, cresc riscul de cancer uterin, avertizeaza oamenii de stiinta de la Institutul Karolinska, din Suedia, citati de descopera.ro. Astfel, in cazul femeilor care se rasfata cu astfel de produse de doua-trei ori pe saptamana, riscul de a face cancer uterin este cu 33% mai mare, iar la o frecventa ce depaseste trei ori pe saptamana riscul creste la 42%. Pentru a identifica o relatie intre alimentele dulci si cancerul de uter, cercetatorii au studiat datele a mii de femei care, din 1987 pana in 1990, au fost chestionate cu privire la regimul lor alimentar, stilul de viata, greutate si starea generala de sanatate. Dupa scurgerea unui deceniu, femeile care au supravietuit au fost supuse unui nou chestionar despre dieta. Din cele 61.226 de femei care au participat la studiu, la 729 s-a constatat cancer. S-a dovedit, insa, ca marmelada, ciocolata si dulceata nu au avut niciun rol in dezvoltarea cancerului, ceea ce nu se poate spune despre prajituri si alte fainoase dulci. Intre altele, in cazul femeilor care au consumat mai mult de 35 de grame de zahar (aproximativ sapte lingurite) pe zi, riscul de cancer a fost cu 36% mai mare. Este posibil - explica expertii - ca zaharul sa declanseze eliberarea insulinei, care stimuleaza cresterea activa a celulelor in endometru. De asemenea, el poate ridica nivelul de estrogen, declansand o crestere necontrolata a celulelor, iar aceasta este caracteristica principala a cancerului. Riscul creste odata cu varsta, cu luarea in greutate si in cazurile in care mama a suferit de o afectiune similara. Nasterea unui copil reduce, in schimb, riscul de cancer uterin. (L.P.) - Social - nr. 858 / 1 Septembrie, 2011 Gustarile frecvente, constand din prajituri si biscuiti, cresc riscul de cancer uterin, avertizeaza oamenii de stiinta de la Institutul Karoli