Fostul ministru de Finante, Varujan Vosganian, vorbeste intr-un interviu video acordat Wall-Street.ro despre noul val al crizei financiare si vulnerabilitatile Romaniei in fata unei noi recesiuni, facand totodata o radiografie a evenimentelor economice din debutul crize din 2008.
W-S.ro: Vedem acum o noua criza sau este o prelungire a celei din 2008?
Varujan Vosganian.: Am avut recent o intalnire la Bruxelles cu presedintii comisiilor de buget si economie, in care eu am zis un lucru care i-a facut pe multi sa intoarca capul, uitandu-se destul de sever la mine.
Eu am spus ca trebuie sa regandim paradigma statului, trebuie sa regandim modul de functionare a statului, pentru ca asa cum a fost definit statul social in Uniunea Europeana el este costisitor si nu doar in ceea ce priveste refinantarea interna, ci si pierderea de competitivitate cu alte regiuni ale lumii.
Romania, in 2011, este mai vulnerabila decat in 2008.
+
Am un repros sa fac FMI si Guvernului Romaniei pentru ca la ultima evaluare nu au spus absolut nimic despre aceste vulnerabilitati si nu au vorbit despre necesitatea unui program anti criza. Iar focalizarea acestuia doar pe reducerea cheltuielilor este o viziune primitiva, pentru ca niciodata un ciung nu este mai sanatos decat un om cu doua brate.
De ce e mai vulnerabila Romania acum?
Mai toate riscurile din 2008 exista si astazi, adica datoria externa pe termen scurt este mare. Economia romaneasca este in continuare foarte dependenta de strainatate, atat cat mai functioneaza. In schimb, apar ca elemente noi datoria publica care este enorma in raport cu 2008, serviciul datoriei publice este de peste 2 miliarde de euro, populatia este mult mai saracita, mediul de afaceri este mai vlaguit.
W-S.ro: Credeti ca a avut loc o reasezare a lumii pe temeiuri mai sanatoase?
Varujan Vo