Studiul “De ce nu sunt bani pentru pensii?”, realizat în cadrul unui proiect european derulat de Blocul Naţional Sindical (BNS), arată că renunţarea la Pilonului II de pensii ar salva 15% din deficitul de la fondul pensiilor publice.
Analistul Liviu Voinea, coordonatorului studiului BNS, a explicat că transferurile la Pilonul II au constituit principala cauză a deficitului înregistrat la fondul pensiilor publice, în anul 2008. Ulterior, impactul “deturnării” unei părţi din contribuţii spre pensiile private a scăzut sub 20%. Pe anul 2011, echipa care a lucrat la studiul BNS a cuantificat gaura produsă de aceste transferuri la 15% din deficitul de 14,9 de miliarde de lei estimat pentru abugetul pensiilor publice.
La dezbaterea prilejuită de lansarea studiului, Voinea a susţinut că am putea elimina Pilonul II, aşa cum au făcut unele ţări estice, precum Cehia.
Dar, a spus Voinea, acest lucru n-ar fi eficient dacă statul nu ia măsuri complementare, de genul deducerii sumelor pe care angajaţii le-ar depune benevol, nu obligatoriu, la fondurile private de pensii. Pentru asta, însă, a mai explicat Voinea, ar fi nevoie de impozitarea progresivă, iar actualul Guvern se încăpăţânează să păstreze cota unică.Reamintim că BNS este un susţinător al impozitării progresive, iar analizele realizate de economişti colaboratori ai confederaţiei au prezentat beneficiile renunţării la cota unică.
Mihai Şeitan, fost ministru al Muncii (între decembrie 2009 şi septembrie 2010), i-a atras atenţia lui Voinea că trendul din Europa este diferit de cel prezentat: Cehia nu a renunţat la Pilonul II, ci a introdus în urmă cu două luni obligativitatea acestor pensii private. “Cehii erau singurii din Europa de Est care aveau sistem de pensii private opţionale. De două luni, ele sunt obligatorii”, a spus Şeitan.
Mai mult, se pare că românii au înţele