Încă un duşman de temut pentru poliţiştii braşoveni. Nu poate fi arestat, nu poate fi somat cu pistolul din dotare, nu poate fi judecat. Este vorba despre creditul bancar.
70% dintre agenţii şi ofiţerii de la Poliţia Braşov au împrumuturi la bănci. Foarte mulţi dintre ei nu mai pot face faţă plăţilor. Concluzia psihologului Mihaela Capmare nu mai are nevoie de niciun comentariu – în urma tăierilor salariale, puterea de concentrare a poliţiştilor cu rate scade sub 50%. Oficialii IPJ Braşov nu comentează.
Meseria de poliţist era, până nu demult, una dintre cele mai sigure. Bine plătită, tenta mulţi dintre absolvenţii de liceu. Acum, salariile s-au redus cu 25 de procente, iar în iulie nu s-a mai dat nici contravaloarea normei de hrană. Potrivit site-ului Inspectoratului Judeţean, în iulie, au fost plătite salarii pentru 1.508 ofiţeri şi agenţi. Dacă analizăm documentul de jos în sus, însă, lucrurile stau mult mai rău. Mai ales la agenţii de poliţie. Ultimul, cel de la poziţia 1.508, a plecat acasă luna trecută, cu puţin peste 10 milioane de lei vechi. Unuia dintre colegii lui, însă, îi este şi mai greu. A primit doar 6 milioane 700 de mii de lei vechi. Dacă trecem la studii superioare, sunt ofiţeri de poliţie la Braşov care au plecat luna trecută acasă, în medie, cu 15 milioane de lei vechi. Sunt şi ofiţeri care au încasat doar 10 milioane de lei vechi. Cu astfel de salarii, 70% dintre poliţiştii braşoveni au rate la bănci. Întrebată dacă actuala situaţie în care se află mulţi dintre poliţişti netezeşte drumul spre… tentaţie, psihologul Mihaela Capmare a răspuns afirmativ. Purtătorul de cuvânt de la IPJ Braşov, comisarul şef Liviu Naghi, nu a infirmat procentul poliţiştilor plătitori de rate, dar a ales să nu comenteze situaţia. Încă un duşman de temut pentru poliţiştii braşoveni. Nu poate fi arestat, nu poate fi somat cu pistolul din dotare, nu poa