Zeci de dosare zac pe birourile primarilor, pentru că nu au mai primit finanţare. Dacă unii edili încă mai speră, alţii s-au obişnuit deja cu ideea că au aruncat banii pe apa sâmbetei în loc să-i folosească în scopuri utile.
Au plătit zeci de mii de lei pe întocmirea lor şi acum sunt doar obiecte de decor în birourile primăriilor. Vorbim proiecte cu finanţare europeană depuse de autorităţile locale, declarate eligibile, dar care nu au fost finanţate niciodată.
Edilul şef din Vânjuleţ şi-a pus multe speranţe în proiecte. E motivul pentru care a cheltuit, cu întocmirea lor, peste 300.000 de lei. Acum plânge după banii pe care-i putea folosi în alte scopuri şi care s-au dus pe hârţoage.
“De câte ori avem câte o şedinţă la nivel de judeţ, ni se spune să întocmim proiecte. Am întocmit, de exemplu, pe măsura 322, s-a cheltuit cu el circa 1 miliard lei vechi şi păcat că s-a cheltuit, că a devenit eligibil proiectul, dar nu e finanţat.
Pe mine nu m-a încălzit absolut deloc că e eligibil, dacă la nivelul ţării astea se fac proiecte care devin eligibile, dar nefinanţabile, înseamnă că bugetul ţării se duce dracului.
În loc să realizăm la nivelul comunii cu miliardul ăla ceva, am făcut proiecte eligibile şi le-am făcut în zadar şi ne uităm la hârtiile din birou”, ne-a spus Costaiche Nistor.
Din anumite considerente, el a ajuns să creadă că finanţările sunt date doar celor care au sprijin politic. „Degeaba facem proiecte. Am făcut cu colegi de-ai mei la acelaşi proiectant. Am avut acelaşi număr de puncte, însă neavând coloratura politică necesară, unii dintre colegii mei au obţinut finanţarea, eu doar eligibil”, a adăugat edilul comunei Vânjuleţ.
Alţii încă mai aşteaptă
Aceeaşi părere o are şi primarul din Şimian, căruia îi decorează biroul vreo trei proiecte, eligibile, dar nefinanţate. „Am expus salariaţii prim