Ministerul Economiei, proprietarul celor mai importante companii de stat printre care se află Romgaz, Nuclearelectrica sau Hidroelectrica, a realizat pentru prima dată un bilanţ al investiţiilor realizate de firmele din subordine în perioada 01.01.2009 - 31.12.2011, adică exact de când PDL a luat acest portofoliu de miliarde de euro.
Prezentarea investiţiilor vine în contextul în care săptămâna trecută premierul Emil Boc le-a cerut tuturor miniştrilor să afişeze pe site-ul instituţiilor pe care le conduc, până pe data de 31 august, o listă a obiectivelor de investiţii pe care le finalizează sau le dau în exploatare anul acesta, proiectele din ultimii doi ani, iar până la 1 octombrie să stabilească priorităţile de investiţii pentru 2012 şi 2013.
Demersul vine şi într-o perioadă în care partidele politice deja au început campaniile de imagine ţinând cont de faptul că alegerile locale şi legislative de anul viitor bat la uşă.
Cei mari, pe primele locuri
Datele instituţiei arată în amănunt pe ce au cheltuit banii 19 companii de stat care în perioada 01.01.2009-31.12.2011 au avut bugete totale de 24,9 miliarde de lei (aproape 6 miliarde de euro).
Astfel, în intervalul 01.01.2009-30.06.2011, companiile au cheltuit în total 8,1 miliarde de lei (1,9 miliarde de euro), cei mai mari investitori din această perioadă fiind Hidroelectrica, Romgaz, Electrica, Transelectrica şi Transgaz. Acestea sunt de altfel printre cele mai mari companii energetice, Hidroelectrica fiind cel mai mare producător de energie din România, iar Romgaz fiind unicul producător de gaze controlat de stat şi cea mai profitabilă companie din portofoliul Ministerului Economiei. Cea mai mare parte a sumelor investite de Hidroelectrica s-a îndreptat spre amenajări hidroenergetice sau pe modernizarea unităţilor deja aflate în funcţiune.
Cea mai mare parte a in