Promotor al folclorului autentic, Grigore Leşe nu uită niciodată de unde a plecat în viaţă. Aşa se face că se întoarce adesea în micul lui sat din Ţara Lăpuşului, în Stoiceni, locul de unde a pornit el cu horele sale în lume.
Din Stoiceni a început şi periplul nostru pe drumurile lui Leşe. Grigore Leşe a fost de curând ghid prin Ţara Lăpuşului pentru toţi oamenii care şi-au dorit să cunoască locurile sale natale. Mergând la pas alături de Grigore Leşe şi de muzica tradiţională, cei aproape o sută de însoţitori ai muzicianului s-au întâlnit cu horitori şi dănţăuşi, au fost la mânăstire la Rohiiţa, au dat în strungi la oi, au învăţat să învârtească hora în grumaz şi au jucat alături de lăpuşeni. Astfel au înţeles şi de unde izvorăşte cântecul lui Leşe.
Cum s-a născut proiectul „Pe drumurile lui Leşe"?
Grigore Leşe: De la început ţin să spun că nu vreau să schimb lumea, dar am dorit să le arăt oamenilor care au vrut să mă urmeze cum se trăieşte în normalitate. Pentru că noi, în lumea noastră smintită, am uitat ce este aceea normalitate. Eu aşa am crescut, pe aceste locuri.
Vă întoarceţi cu drag pe plaiurile natale?
G.L.: Când am plecat de-acasă cei bătrâni mi-au spus: „Măi, Grigore, de-i mere în lume, nu uita să vii înapoi". Că aşa e viaţa. Te duci în lume, te duci să lucri, că tre să ai un motiv bun să pleci, şi să-ţi laşi în urmă familia, nu numai să te afli-n treabă cu dusu', dar să nu uiţi drumul către casă.
Unde e casa dumneavoastră?
G.L.: Întreabă câte unii: „Mă, tu de unde eşti?". Şi omu' zice: „Din Maramureş". Ei, dar Maramureşul ăsta e mare. În Maramureş sunt mai multe ţărişoare: Ţara Lăpuşului, Ţara Marmureşului şi altele. Aşa că dacă mă-ntreabă cineva: „Măi, Grigore, de unde eşti?, eu răspund: „De pământ sunt din Stoiceni." „Da' pe unde vine Stoiceniul ăsta?" „E un sat de la colţul Şetrei". Da' omu' iar